Megérkezett az új iPhone SE, na de vajon kell-e nekünk?

Koronavírus, olajválság, gazdasági válság, politikai viták, haldokló Föld, de van új iPhone SE telefonunk. Szóval a kérdés az, hogy kell-e nekünk a szerdán bemutatott új iPhone SE?

Otthon sem maradunk anélkül az agyalás nélkül, hogy megrendeljük-e az új iPhone-t?

Az Apple szerdán mutatta be az új iPhone SE készülékét amit külsőre igen könnyen összetéveszthetünk az iPhone 8-al, de közel sem róla van szó. 
Az új telefon fekete, fehér és fekete/piros színben lesz elérhető. Mint említettem külsőre nagy bátorsággal vettek át ötleteket az Apple tervezőmérnökei az iPhone 8-ból, ebből következik az is, hogy még megkapjuk a nekünk járó "vastag" kávát és a notch-tól is elbúcsúzhatunk, továbbá visszatért a fizikai gomb ujjlenyomat olvasóval (ami szerintem egyeseknek örömhírként szolgál). 

Az új telefon 138,4 milliméter hosszú, 67,4 mm széles és 7,3 mm vastag, mérlegre állítva pedig azt látjuk, hogy 148 g-ot nyom. A kijelzője 4,7 inches és 1334x750 pixeles felbontással rendelkezik. Továbbá 1 méterig és 30 percig víz és por álló.

De igazából a belső számít. És most látjuk meg, hogy teljesen nem is egy iPhone8-at kapunk (talán annak egy felturbózott változatát). 
A telefon az iPhone 11 Pro csúcskészülékből is ismert harmadik generációs A13-as chipet kapta. Tárhely szempontjából 64GB-ról indulunk a határ pedig a 256GB, közben egy 128GB-os megállóval.

Kamera tekintetében sem lehetünk csalódottak. Habár hátlapi kameránk csak egy van, ami egy kicsit elszomoríthat minket, hisz napjainkban egy telefon hátoldalán annyi kamera van, hogy a számot fejben tartani is nehéz. Szóval a kamera: 12MP-es, széles látószögű kamerát kapunk f/1.8-as rekesszel és ötszörös digitális zoomot. Az Apple kifejlett szoftveres megoldásainak segítségével megkapjuk a portré módot is (amellyel olyan képeket csinálhatunk, hogy a háttér teljesen homályos mögöttünk és csak mi vagyunk élesek) illetve egy optikai képstabilizátort. Videót akár 4k 60 fps-ben is rögzíthetünk.

Az előlapi kamera 7MP-es, és f/2.2-es rekeszértékkel rendelkezik és szintén portré móddal. Videókat 1080p-ben vehetünk fel 30 fps-el.

Érdemesnek tartom ismételten megemlíteni, hogy visszatért a Touch ID, és hogy milyen erős processzort is kapott a telefon, olyan apróságok mellett, hogy az új és gyorsabb 6-os Wi-Fi-t képes használni, és stereo-ban képes hangot rögzíteni. Természetesen lehetőségünk van akár két SIM kártyát is használni a telefonnal.

És mennyi az annyi? A telefon előreláthatólag bruttó 180 ezer forintért lesz megvásárolható hazánkban. 
Megéri-e? Azt mindenképp látnunk kell, hogy ez egy belépő szintű telefon, de nagyon jó specifikációkkal és jó árral is mint ahogyan ezt egy iPhone SE-től el is várjuk. Amennyiben eltudunk tekinteni attól, hogy a telefon fizikailag a pár évvel ezelőtti iPhone-okra emlékeztet (lásd iPhone 8), és, hogy be kell érnünk egy fő kamerával véleményem szerint mindenképp megéri megvásárolni.